ASOCIAȚIA PENTRU CULTURĂ ȘI TRADIȚIE ANTON PANN este reprezentantă a unor artiști și ansambluri de marcă din țară și din străinătate

free simple site templates


Ansamblul En Chordais este activ în spațiul multicultural actual prin explorarea tradițiilor muzicale din spațiul Mediteranei și prin fuziunea (în spiritul continuității creatoare) cu trendul muzical contemporan. Printr-un proces de osmoză ansamblul combină cu succes arta muzicală bizantină a spațiului mediteraneean cu idiomurile regionale grecești și cu muzica contemporană. Colaborând ocazional cu muzicieni virtuozi din toate colțurile lumii, ansamblul prezintă un mozaic multi-media ce datează din secolul al XIII-lea până astăzi. Rezultatul este un dialog atemporal între diferite spații și epoci culturale.
En Chordais, renumit pentru cercetările extinse asupra moștenirii muzicale din Estul mediteraneean, a fermecat audiența prin intermediul a mai mult de 400 de concerte susținute în toată lumea. Apreciatul ansamblu a fost invitat și a susținut concerte în cele mai importante și speciale spații de gen: Biblioteca din Alexandria, The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art - New York, Institut du Monde Arabe and Theatre de la Ville, Les Abbesses - Paris, Palais de Bozar -Brussels, Carl-Orff - Saal Gasteig -Munich, Saint Marc -Venice, Parcel Room of South Bank - London, City Hall Concert Hall – Hong Kong sunt doar câteva dintre ele.
Grupul a colaborat de altfel cu muzicieni de top din Grecia, lumea arabă, Turcia, Israel, China, Canada ca de altfel din Europa.
In noiembrie 2006, En Chordais a însoțit delegația oficială a președintelui Republicii Elene în turneul său în Emiratele Arabe Unite și Oman, susținând o serie de concerte.
In martie 2008, grupul a participat la Babel Med Festival unde a primit Prix France Musique des Musiques du Monde.
Activitățile ansamblului En Chordais, concerte și discografie, au fost mult mediatizate, cu recenzii entuziaste în publicații muzicale de specialitate ca de altfel și în articole publicate onlnie, prezentări, referințe, interviuri, emisiuni TV și Radio (BBC world service, TV 5, Radio CANADA, Radio FRANCE, New York Times, Turkish Radio Television, Al Jazeera, National Greek Television, etc). 

Constantinople este un ansamblu muzical ce a ales călătoria ca idee centrală – fie că este geografică, istorică, culturală sau interioară. De asemenea se inspiră din toate sursele și tinde spre orizonturi îndepărtate.
Inspirat de vechiul oraș ce a luminat Estul și Vestul deopotrivă, ansamblul a fost conceput ca un spațiu de intersectare fructuoasă între culturi în 1998, în Montreal. De atunci, ca niște călători, membrii au explorat un spectru larg de posibilități sonore: de la manuscrisele muzicale la estetci contemporane, din Europa Mediteraneeană la tradițiile Estice și la Barocul Lumii Noi.
În căutările sale creative, Ansamblul Constantinople și-a unit forțele cu alte nume importante ale scenei internaționale. Numitorul comun al ansamblului adus în prim plan oridecâteori au abordat diferite stiluri muzicale este expresia modală, dar de asemenea limbajul lor hotărât contemporan, astfel element unificator.
Pe lângă spectacolele prin Europa, Orientul Mijlociu și America, ansamblul Constantinople susține în fiecare an un concert în Montreal, pentru a prezenta noile creații. Multe dintre acestea au fost înregistrate de CBC/Radio-Canada, și unele dintre ele au fost retransmise prin intermediul Uniunii Europene de Radio. Constantinople are 16 albume în portofoliu cu case de discuri ca Analekta, Atma, World Village, Buda Musique și MaCase. Ansamblul este susținut de Council of Arts din Canada, Conseil des arts et des lettres din Québec, și de Conseil des arts din Montreal. De-a lungul deceniului, ansamblul a creat peste 40 de noi proiecte muzicale și a călătorit în aproximativ 125 de orașe și 25 de țări. 


Kontrabando este un ansamblu alcătuit din muzicieni – colegi de-alungul anilor în această frumoasă călătorie sonoră. Cu fiecare pas ei alternează substratul muzical între legal și ilegal, după cum indică și numele (Kontra-bando = procedura ilegală de schimbare a încărcăturii și a mărfurilor pe două corăbii, când se alăturau în largul mării…).
Trăind în diferite țări de-alungul anilor (Elveția-Zurich, Germania-Munich, Suedia-Uppsala), membrii ansamblului au avantajul experiențelor muzicale nu doar ca grup ci și personal. Astfel, muzica prezentată de ei direcționează ascultătorul să jongleze între culorile tropicale și ritmurile grecești.
Construind pe sunetul locurilor natale (Grecia de Nord), ei creează un proiect artistic unic prin combinarea diferitelor timbre sonore și a diferitelor caracteristici ale popoarelor din Balcani, Estul Mediteraneean și Vest, atingând sensibilitatea muzicală a fiecărui ascultător.
Repertoriul este alcătuit în parte din propriile compoziții (majoritatea porpuse de Alkis Zopoglou care cântă la kanun), dar și din teme binecunoscute din folklorul grecesc, precum și prelucrări și adaptări făcute chiar de muzicieni într-un spirit mai contemporan.
Deschiși spre nou, membrii din Kontrabando colaborează cu diferiți muzicieni, care la rândul lor aduc un colorit specific spațiului de proveniență. Astfel pot fi amintiți colaboratori ca Haig Yazdjian (oud-Syria/Armenia), Theodossi Spassov (kaval-Bulgaria), Theo Kapilidi (chitară electrică-Grecia), Kyriako Petra (vioară-Grecia) și mulți alții. 


De când a fost înființat, Ansamblul  Anton Pann 
a susținut recitaluri atât în săli consacrate, precum Ateneul Român sau Sala Radiodifuziunii Române din București, cât și în spații informale. Concertele au avut loc în București, dar și în alte orașe din țară, precum Craiova, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Brașov, Iași, Timișoara, Galați, Constanța, Pitești, Slobozia, Vaslui , Cugir, Focșani.
Muzica Ansamblului Anton Pann a fost gustată și de publicul de pe alte meleaguri unde am concertat: Madrid, Londra, Krakovia, Wroclaw, Veneția, Bologna, Reggio Emilia, Istanbul, Izmir, Ankara, Atena, Navplio, Chișinău, Bruxelles, Marrakech etc. unde am dus pe scenă muzica veche românească și frumusețea ei.  De asemenea, Ansamblul a înregistrat trei emisiuni tv care au fost difuzate pe TRT Music.
Autenticitatea interpretativă se bazează atât pe folosirea instrumentelor tradiționale, pentru un sound ce redă cât mai fidel emoția epocii, cât și o pe amplă activitate de
cercetare în urma cărora au fost descoperite documente vechi și manuscrise, aflate în custodia unor biblioteci din țară sau în arhivele unor mănăstiri și biserici din România.
Muzicienii din grupul Anton Pann au studiat sistemele muzicale vechi, netemeprate (cu microintervale), ornamentația specifică. Astfel, cu fiecare concert al Ansamblului Anton Pann frumsețea demult uitată a muzicii vechi renaște în luminile scenei și compozitori valoroși din vechime, precum Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Mitropolitul Veniamin, Costache, Ioan Căianu, Ali Ufki, Sultanul Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey și mulți alții revin în actualitate. Culegeri anonime, precum Codex Moldavae, Codex Transilvanae, Codex Valahae etc.
sunt redescoperite de public.
 Numeroase proiecte ale ansamblului se bucură de prezența unor muzicieni internaționali celebri sau de experimentări care presupun intercalarea muzicii vechi cu inserțiuni electro și jazz.

Grupul vocal de muzică bizantină Anton Pann a luat ființă în 2003 la inițiativa lui Constantin Răileanu, fiind alcătuit din studenți ai Universității Naționale de Muzică din București și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Scopul declarat al acestui grup este acela de reconectare a tinerei generații de psalți cu tradiția muzicală ecclesiastică din secolul al XIX-lea și a fructificării tezaurului muzical manuscript din bibliotecile românești.
Din 2004 a participat alaturi de Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann în concertele de muzică veche.
În 2005 a participat ca invitat în festivalul „Muzica Balcanilor”
În 2008 participă ca invitați speciali în prima ediție a concursului ”Tineri, lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.
Între 2008-2009 au fost delegați de Patriarhia Ortodoxă Română la catedrala sf. Spiridon Nou din București.
Au participat alături de Ansamblul Anton Pann la concertele din afara țării în Italia și Spania între 2010 și 2013.
Între 2009 și 2015, corul a activat în cadrul mănăstirii Antim din București.
În 2017 au participat la Festivalul Internațional George Enescu, alături de ansamblurile internaționale En Chordais (Grecia) și Constantinople (Iran/Canada) și de artiștii Ling Ling Yiu (China/Italia) și Baasandorj Amartuvshin (Mongolia/Germania).
În prezent desfășoară o activitate de cercetare a muzicii vocale aflate în manuscrisele psaltice din bibliotecile românești și a celor din afară care au legătură culturală cu tradiția muzicală românească. 

Emmanuel Hovhannisyan s-a născut în Yerevan. A absolvit Conservatorul de Stat din Yerevan unde predă ca profesor în prezent.
A primit numeroase recunoașteri și premii internaționale.
În 2015 a fondat Școala de duduk Duduknan unde acest instrument este predate studenților armeni dar și străini.
În același an pune bazele ansambului Sheram în repertoriul căruia se regăsesc și compoziții de secol XV. A colaborat cu diferiți muzicieni și a participat în diverse proiecte internaționale.
În 2011 și în 2015, împreună cu Ansamblul Gurjieff a înregistrat pentru ECM Records două CD-uri, primul primind premiul Edisson. Emmanuel este parte și din Ansamblul Naghash care interpetează compoziții de John Hodian.
Emmanuel Hovhannisyan are de asemenea experiență și în muzica clasică europeană. 


Linling Yu este o virtuoză interpretă la pipa (lăută chinezească), specialistă în interpretarea muzicii vechi la pipa, nominalizată la Grand Award for Music 2016.
Predă muzică tradițională chineză «jiang nan si zhu» la Universitatea de Muzică din Geneva (HEM) și este membră a Asociației Muzicienilor Elvețieni.
Susține concerte ca solistă sau colaborează cu diferite orchestra și ansambluri de muzică tradițională, clasică contemporană ori improvizatorică în Europa și Asia, în săli de concerte importante: Berliner philharmoniker concert hall, Konzerthaus Berlin, France Radio music hall, Paris Salle Pleyel, Paris Salle de Philharmonie, etc.
Colaborează cu orchestre și ansambluri ca Shanghai Philharmonic Orchestra (dirijor: Muhai Tang); Zurich Chamber Orchestra (dirijor: Muhai Tang); Ural Philharmonic Orchestra (dirijor: Dimitry Liss); Belgrade Philharmonic Orchestra(dirijor: Muhai Tang); Zhejiang Symphony Orchestra(conductor: Jian Gao); Nederlands StringGuide Orchestra (dirijor: Gijs Kramers); Jordi Savall and Ensemble Hespèrion XXI ; Dialog Enemble (pipa, instrumente europene); Ragazze Kwartet (cvartet de coarde); En Chordais ensemble ; etc.



Fondat în Geneva (2001), Elveția, Dialog Ensemble este alcătuit din Linling Yu (pipa) și alți muzicieni remarcabili. Este un grup ce îmbină muzica tradițională cu cea contemporană și cu cea clasică, o trăsătură importantă fiind asocierea de instrumente cu voce, o pendulare între cultura occidentală și cea orientală. Cercetările și activitatea ansamblului se desfășoară pe varii discipline și genuri muzicale, inclusiv pe noi producții.
Au performat la France Radio, Germany Bayerischer Rundfunk, Amsterdam Muziekgebouw aan ’t IJ, Rotterdam De Doelen, Shanghai Oriental Art Center, Hangzhou Grand Thearter, Guimet Museum of Asian Art of nation of France, etc. în Europa și Asia, și continuă cu noi producții în săli de concert și festivaluri importante din toată lumea.
Dialog Ensemble a fost un spațiu de dezvoltare creative pentru multe generații de artiști ca Fabian Müller, Bun-Ching Lam, Eric Gaudibert, Nadir Vassena, Wencheng Qin, Musheng Chen, Xiaofu Zhang, Chaoming DONG, Jingjun Yu, Zhixuan Kong, Wei Du, Yu Tao, Valentin Marti, Mahmoud Turkmani, Huihui Chen, Guangping Cao, Huasong Qiao, și a interpetat creații contemporane ale unor compozitori ca Dun Tan, Shirui Zhu, Yi Chen, Long Zhou, Frangis Ali-Sade, Melissa Hui, etc.