Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann oferă consultanță
profesională în domeniul cercetării și interpretării muzicii vechi, organizează
evenimente în scopul educării culturale a publicului larg, intermediază dialogul
între artiștii străini din spațiul muzicii vechi orientale și instituțiile românești
interesate, oferă concerte și cursuri de muzică bizantină religioasă și laică și
programe educaționale pentru tineri.
Suntem o echipă tânără, dar cu experiență de peste zece ani în realizarea și implementarea de proiecte culturale.
Am colaborat ca parteneri cu instituții de gen din România și din străinătate, proiectele noastre acoperind subiecte culturale importante pentru societatea românească.
Din anul 2006, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann a derulat o serie de programe culturale prin intermediul cărora au fost evidențiate aspecte ale culturii muzicale românești mai putin valorificate.
În perioada 2006-2008, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann a organizat o serie de concerte susținute de către Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann și Grupul Vocal de Muzică Bizantină Anton Pann, valorificând o parte din patrimoniul muzical românesc religios și profan aflat în manuscrise și publicații ante 1900, în scopul aclimatizării publicului cu muzica veche românească de sorginte orientală.
În anul 2008, Asociația a organizat secțiunea de muzică din cadrul Festivalului de Artă Medievală din Sighișoara ediția a XVI-a care s-a bucurat de un real succes în rândul publicului și în media.
În anul 2009, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann a demarat proiectul educațional "Rădăcini", adresat școlilor gimnaziale și liceale, în colaborare cu metodiștii materiilor Educație Muzicală și Religie, prin care s-au oferit în mod gratuit concerte-lecție de muzică veche românească susținute de Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann.
În același an, Asociația a realizat un album cu muzica Formației Vocal-Instrumentale de Muzică Veche Anton Pann, intitulat "De la lume adunate și iarăși la lume date-Umplugged 2007".
În anul 2010, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, în parteneriat cu Radiodifuziunea Română, Librăriile Humanitas, Librăria Sophia, Biblioteca Națională a României, Muzeul George Enescu, Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", Biserica Ortodoxă din Regio Emillia, Protopopiatul Ortodox din Bologna și Institutul Cultural Român din Madrid, a organizat o serie de concerte susținute de Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann și Grupul Vocal de Muzică Bizantină Anton Pann în țară și în străinătate.
În anul 2011, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann a realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Radiodifuziunea Română-Radio România Muzical un proiect cultural de mare anvergură intitulat "Când Bizanțul eram noi". Proiectul s-a derulat pe parcursul întregului an, fiind structurat pe mai multe întâlniri muzicale cu scop educativ, având invitați muzicieni de pe trei continente ce au performat pe scena Institutului cât și a Radiodifuziunii Române.
În anul 2012, Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, cu sprijinul financiar al AFCN, a elaborat, a implementat, a organizat și a realizat la final raportul de activitate a proiectului Traditie si Maiestrie-Masterclass de instrumente tradiționale - prima ediție.
În anul 2014, Asociația a implementat proiectul Dimitrie Cantemir ce a constat în susținerea de concerte în Ankara și Istanbul având ca tematică valorificarea izvoarelor culturale comune românești și otomane. În parteneriat cu Institutul Cultural Turc Yunus Emre din Ankara, Asociația a pus bazele unei colaborări îndelungate axate pe promovarea muzicii vechi românești de sorginte orientală din perioada brâncovenească.
Anul 2015 se remarcă prin realizarea proiectului Unicorn - O călătorie în istoria noastră, ce a constat în organizarea unui turneu în 11 orase ale țării: Craiova, Sibiu, Cluj, Targu-Mureș, Brasov, Iași, Constanța, Galați, Cugir, Timișoara și București. Scopul acestui turneu a fost acela de a aduce în atenția publicului autohton elementele culturale de sorginte orientală (bizantină, otomană) identificate în cultura românească, livrând ideile printr-un melanj artistic între muzică, poezie și actorie. Concertul final a fost susținut în sala Mihail Jora a Radiodifuziunii Române, alături de membrii Ansamblului Anton Pann performând și invitați din Turcia (Derya Turkan-kemence), Franța (Vincent Segal-cello) și Armenia (Emmanuel Hovhannysian-duduk).
Începând cu 2016, Asociația a demarat etapele preliminare ale unui nou proiect ce are ca finalitate realizarea integralei compozițiilor cantemiriene, confrom manuscrisului realizat de principele Dimitrie Cantemir. Proiectul a fost finanțat de AFCN în 2017 cu titlul CantemirMelo, aflându-se în derulare în acest moment. Acest demers cultural reprezintă o restituire necesară, fiind de interes național și internațional, ce se realizează pentru prima dată la nivel mondial.